Amsterdamsestraatweg 5 | 1411 AW Naarden | +31 (0)35 7370258 | STEL EEN VRAAG | NL EN DE

MKB Advies

Voorkomen is beter dan genezen (“penny wise, pound foolish”)

Veel van onze cliënten behoren tot het midden en kleinbedrijf. MKB-er wenden zich voor advies over de onderneming niet snel tot een advocaat.
Helaas zien we daarbij ook vaak, dat het erg jammer is dat de ondernemer pas bij ons aanklopt als er een probleem is. Voorkomen is beter dan genezen. De schade die ontstaat bij het te laat inwinnen van goed juridisch advies is bijna altijd een veelvoud van de kosten van tijdig advies.

De accountant is een goede financiële en fiscale adviseur

De ondernemer wendt zich vaak als eerste tot zijn accountant. Dat is logisch omdat de accountant de boekhouding moet verzorgen en ieder jaar de jaarrekening en belastingaangifte in orde maakt. Vaak verricht de accountant ook fiscaal juridisch werk en heeft soms ook een fiscaal jurist in dienst.
Hoewel een accountant uiteraard een ervaren adviseur is, heeft deze geen Rechten gestudeerd. Net zoals DV Advocatuur geen administraties en jaarrekeningen opstelt, er geen fiscale adviezen geeft (wij hebben daar niet voor geleerd) moet de accountant en de fiscaal jurist ook zijn beperkingen kennen. Helaas moeten we met grote regelmaat vaststellen, dat de boekhouder of accountant in zijn enthousiasme toch juridische adviezen verleent en soms zelfs contracten opstelt voor de MKB-er.
Daargelaten de (grote) accountantskantoren, die zelf ook daadwerkelijk afgestudeerde juristen in dienst hebben, leidt dit vaak tot desastreuze gevolgen. De juristen bij accountantskantoren hebben bovendien niet dezelfde begeleiding en opleiding als een jurist bij een advocatenkantoor. Zij missen de ervaring in procedures, waar juist het verschil tussen een goed en een niet zo goed contract aan het licht treedt.
In het belang van de cliënt doen we dan ook een klemmend beroep: kom alsjeblieft bijtijds bij ons voor juridisch advies! Daarmee kunnen we een hoop ellende en kosten voorkomen. De kosten die daarmee gemoeid zijn, betalen zich dubbel en dwars terug.

Sparring partner en APK

Zie ons als een sparring partner. Onze cliënten kunnen ons gewoon even opbellen en een probleem tegen ons aanhouden. De lijnen zijn kort en staan altijd open.
We kunnen de onderneming aan een APK-onderzoek (met een duur woord “due diligence” onderzoek) onderwerpen. Wel lichten dan alle juridische aspecten door, waar nodig in samenspraak met de accountant. We controleren of de algemene voorwaarden up-to-date en in orde zijn en goed worden gebruikt, we beoordelen veel gebruikte contracten en gaan na of alles goed is vastgelegd.
Ook kunnen we aansprakelijkheidsrisico’s onderzoeken en daarover adviseren. En misschien moet de juridische structuur worden aangepast, waarover we samen met de accountant, de fiscalist en een notaris kunnen adviseren. Een andere rechtsvorm, meer of juist minder vennootschappen. En de vastlegging van de interne afspraken zoals aandeelhoudersovereenkomsten of het maatschapscontract.

Adviseur bij overname en herstructurering

We kunnen ook adviseren bij de overname van een onderneming, of wanneer de onderneming van de cliënt wordt overgenomen. Daar hebben wij ruime ervaring mee.
Ook kunnen we de cliënt bijstaan bij een noodzakelijke herstructurering. Daarbij maakt het niet uit of dat nodig is omdat het goed gaat met onderneming of juist vanwege financiële problemen.