Amsterdamsestraatweg 5 | 1411 AW Naarden | +31 (0)35 7370258 | STEL EEN VRAAG | NL EN DE

Incasso

Omzet is mooi, betaalde omzet is beter

Het is mooi voor een onderneming om een hoge omzet te maken en veel facturen te mogen versturen. De kunst is echter wel om ervoor te zorgen, dat die facturen ook betaald worden. Daarbij kunnen algemene voorwaarden helpen, en een goed debiteurenbeheer.

Uiteindelijk zal de vordering echter uit handen gegeven moeten worden: er moet een incassoprocedure gevoerd worden.

Incassobureaus doen kleine vorderingen

Voor kleine vorderingen is het beter een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. De kosten van een advocaat zijn anders al snel hoger dan de vordering die geïncasseerd moet worden.

Kleinere vorderingen (tot EUR 25.000) kunnen worden geïncasseerd via een procedure bij de Kantonrechter. Daarbij is bijstand van een advocaat niet verplicht. Het mag wel uiteraard. Voor procedures boven de EUR 25.000 is een advocaat wel verplicht.

Het kan toch steeds nuttig zijn een advocaat in te schakelen, als de vordering niet al te laag is. We willen er altijd wel even naar kijken, en adviseren wat wijsheid is.

Onze ervaring is, dat minder ervaren gemachtigden in incassoprocedures vaker de plank misslaan. Dat merken we als de zaak op ons bordje belandt. Er wordt bij voorbeeld niet goed gekeken wie de tegenpartij is. Dan heb je zomaar een incassotraject dat op de verkeerde rails op de rit is gezet. En dat is zonde van de moeite (en kosten).

Andere incassomiddelen

Conservatoir beslag

Ook een incassoprocedure garandeert niet altijd succes. Want een vonnis halen is één ding, het ook werkelijk innen is een tweede. Via een advocaat kan ook conservatoir beslag gelegd worden op bezittingen van de schuldenaar. Daarmee kun je voorkomen, dat je later - als de incassoprocedure tot een vonnis geleid heeft - niet alsnog met lege handen staat.

DV Advocatuur heeft ruime ervaring met het leggen van beslag: op roerende goederen, op aandelen enz. Vaak draagt dat flink bij aan het succes van de inning. Soms gooit de schuldenaar meteen de handdoek in de ring en betaalt snel om van nog meer kosten af te zijn.

Faillissementsaanvraag als incassomiddel

Een ander effectief incassomiddel kan een faillissementsaanvraag zijn. Het voordeel daarvan is dat het minder kostbaar is, en de procedure ook nog eens sneller verloopt. Uiteraard moet de schuldenaar liefst niet failliet gaan, maar betalen. Dan kan het verzoek weer worden ingetrokken.

Een faillissementsaanvraag maakt vaak indruk. Gevolg is in veel gevallen, dat de schuldeiser in een lastige situatie vaak toch nog net betaald wordt door actief op te treden, waar anderen het nakijken hebben.

De beste aanpak voor een incasso

Een incassoprocedure lijkt simpel. Toch is het dat niet: er kunnen allerlei juridische complicaties opduiken. Zoals gelden er algemene voorwaarden? Welk recht is van toepassing? Waar moet je de wederpartij dagvaarden? En is de vordering wel opeisbaar? Dreigt er een tegenvordering?

Zelfs bij kleinere bedragen kan het net zo goed ingewikkeld zijn.

DV Advocatuur voert veel incassoprocedures. Wij helpen onze cliënten regelmatig bij incasso’s en bepalen samen met de cliënt de beste aanpak, voor het beste resultaat tegen zo laag mogelijke kosten.